Start - Om oss - Forskning - Föreläsningar och utbildningar - Uppdragsgivare - Böcker/CD - På gång - Information - Kontakt |
Under våren 1983 blev jag ombedd att på en TCO-konferens hålla ett anförande om företagsnedläggningar/arbetslöshetens konsekvenser för den enskilde. Detta resulterade i att jag i samarbete med TCO startade flera forskningscirklar i Skåne. Forskningscirklarnas centrala uppgift var att a) förmedla kunskap kring arbetslöshetssituationen, b) göra en problembeskrivning av arbetslösheten som kan tjäna som underlag för vidare forskning och c) utarbeta ett socialt aktiveringsprogram för arbetslösa. Forskningscirklarna gav upphov till mycket nyttig och användbar kunskap. Cirkelarbetet ledde till flera påtagliga och konkreta resultat, till exempel startades aktivitetshus för arbetslösa. Mina erfarenheter av forskningscirklarna bekräftade ytterligare för mig hur viktigt det är att som forskare ha fortlöpande kontakter med dem som berörs av forskningen och ha samarbete med det omgivande samhället. Detta är något som jag sedan i min fortsatta forskning har lagt stor vikt vid och prioriterat, att min forskning ska ske i samarbete med praktiker och att den ska kunna tillämpas och nyttjas. För att kunna uppnå denna målsättning har det även varit mycket viktigt för mig att såväl muntligt som skriftligt kunna presentera min forskning på ett sådant sätt att en intresserad allmänhet kan tillgodogöra sig innehållet.
I början och mitten på 1980-talet blev arbetslösheten ett allt mer vanligt inslag i samhällsbilden, samtidigt som kunskaperna om arbetslöshetsproblematiken i allmänhet var relativt bristfälliga. Jag utarbetade därför en kunskapssammanställning över arbetslöshetsforskningen. Jag deltog i en nationell forskningsgrupp för att kartlägga sambandet mellan arbetslöshet och övertidsarbete. Jag recenserade böcker kring arbetslöshetsforskning och publicerade artiklar.
Mycket av min forskning kring arbetslöshet finns redovisade i boken Tillsammans blir vi starka arbetslöshetens elände, vardag och motkamp , skriven tillsammans med Bengt Starrin och Bertil Lundberg. I boken redovisas bland annat arbetslöshetens konsekvenser utifrån den viktiga distinktionen att se arbetslöshet dels som ett individuellt bekymmer och dels som ett samhälleligt problem. Vidare beskrivs arbetslösas vardag, t.ex. hur det är att leva under arbetslöshetshot och hur det är att vara arbetslös och kvinna. I bokens sista del presenteras motkampen, åtgärder för att hjälpa arbetslösa. Vi ger dels en översiktlig genomgång av olika åtgärder, dels mer specifika presentationer av forskningscirklar med arbetslösa och särskild ombudsverksamhet för arbetslösa.
Min forskning om arbetslöshet genomfördes i ett nationellt och internationellt forskarnätverk. Jag medverkade i den internationella antologin Unemployment, poverty and quality of working life- some european experencies.
Copyright © Nova Futura 2010 |