Hälsosamma arbetsplatser och arbetsglädje
Under slutet av 1990-talet och början på 2000-talet ökade ohälsan i vårt samhälle på ett mycket dramatiskt sätt. Antalet sjukskrivna 30 dagar eller längre blev mer än dubbelt så många under perioden december 1997 till december 2001. Jag upplevde att den uppkomna situationen gav upphov till en känsla av maktlöshet och att såväl praktiker som den hittillsvarande forskningen framför allt var fokuserad på problemen och mindre på lösningarna.
Mot denna bakgrund började jag intressera mig för att utveckla och uppmärksamma framgångsrika strategier för att öka hälsan på våra arbetsplatser. Tillsammans med flera studenter började jag att kartlägga och undersöka hundratals arbetsplatser som aktivt försöker främja hälsan hos de anställda. I min bok Friskare arbetsplatser presenterar jag en rad individuella, grupporienterade och organisatoriska strategier som kan genomföras för att skapa friskare arbetsplatser. Resultaten har även publicerats på andra sätt.
I boken Friskare arbetsplatser beskriver jag bland annat nio övergripande organisatoriska framgångsfaktorer vilka kan användas för att skapa en bättre arbetsmiljö och en friskare arbetsplats. Jag fortsätter att analysera, vidareutveckla och se hur dessa olika organisatoriska strategier kan tillämpas på olika arbetsplatser. Dessa organisatoriska strategier och framgångsfaktorer för friskare arbetsplatser och arbetsglädje är nu:
- Fokus på möjligheter och nytänkande
- Prioritera hälsofrågor och arbetsglädje
- Systematiskt arbetsglädjearbete
- Helhetsperspektiv - total livssituation
- Långsiktighet
- Tydliga och rimliga mål
- Konstruktivt förändringsarbete
- Delat ansvarstagande - vikänsla
- Aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete
- Lagom fysisk och psykisk arbetsbelastning
- Möjligheter till återhämtning
- Hälsofrämjande arbetstidsmodeller
- Inflytande och delaktighet
- Konstruktivt ledarskap
- Kompetensutveckling
- Relationsbyggande och teamutveckling
- Kommunikation
- Personalekonomiska analyser och synsätt
- Möjligheter till intern och extern rörlighet
- Effektiva rehabiliteringsåtgärder - tidiga insatser
- Friskvård - hälsofrämjande åtgärder
- Samarbete med en proaktiv företagshälsovård
- Deltagande i olika nätverk