Start - Om oss - Forskning - Föreläsningar och utbildningar - Uppdragsgivare - Böcker/CD - På gång - Information - Kontakt |
I ett projekt tillsammans med sociologerna Anders Järnegren och Hans-Edward Roos studerade vi övertalighet i samband med förnyelsen av en stor organisation. Objekt för studien var personalminskningar som genomfördes under åren 1982 - 1984 vid Kooperativa förbundets huvudkontor i Stockholm. Totalt minskades organisationen med 400 årsbefattningar. Intresset inriktades mot att studera den "företagsinterna" metod som användes för att hantera övertaligheten på. Projektet resulterade i två publikationer .
Psykiska och sociala aspekter på arbetslivets omstrukturering har främst aktualiserats i samband med studier av företagsnedläggningar och arbetslöshet. Till skillnad från denna problematik har övertalighetsproblemen under 1980-talet i växande grad kommit att beröra egentliga arbetsmiljöfrågor. Övertalighet har uppstått inom företag och myndigheter samtidigt som man utvecklat metoder för att minska personal utan direkta uppsägningar. Avtalspensioneringar, olika typer av omplaceringsförfaranden, m m är exempel på åtgärder som under lång tid kan komma att sätta sin prägel på arbetsmiljön. Uppsägningar som tidigare innebar att psykiska och sociala problem "slussades ut" i lokalsamhället har fått en parallellföreteelse där övertalighet "kapslas in" i arbetsmiljön. "Nya aktörer" i dessa sammanhang är bl a trygghetsfonder. Även lokala fackliga organisationer kan spela en betydelsefull roll.
Mot bakgrund av ovanstående problembeskrivning genomförde Anders Järnegren, Lars G Johansson och jag:
1. En analys av eventuella skillnader i förutsättningarna för att behandla övertalighet inom olika avtalsområden.
2. En analys av sådana metoder som finns för att behandla övertalighet utan att genomföra uppsägning av personal.
3. En jämförelse av den svenska utvecklingen med den i andra industriländer.
Copyright © Nova Futura 2010 |