Start - Om oss - Forskning - Föreläsningar och utbildningar - Uppdragsgivare - Böcker/CD - På gång - Information - Kontakt |
Att bemöta dolda optimister
Jag får ofta frågor om hur vi ska bemöta personer som är negativa, sura, gnäller, ältar problem i det oändliga, vägrar se några möjligheter eller genom sin pessimism förgiftar stämningen i en grupp. Jag kommer här att presentera en del kortfattade tips om hur vi kan uppträda i sådana situationer. Du kan läsa mer om det här i boken Se möjligheterna – bli en framgångsletare.
1. Se bortom den dolda optimismen
Min uppfattning är att alla människor har en inre kärna av optimism. Jag är helt övertygad om att alla egentligen vill vara positiva. Ingen person föds negativ utan det är ett inlärt beteende.
När en människa är pessimistisk är det därför lätt hänt att vi reagerar på denna negativism. Men se det i stället som att personen i fråga lider av dold optimism. Personen vill egentligen vara positiv, men har inte lärt sig hur han/hon gör för att komma i kontakt med sitt inre optimistiska jag.
Vi kan lättare hantera sådana situationer om vi inte retar upp oss på pessimismen. Vi kan inte förändra andra människor. Däremot kan vi förändra vår egen inställning. Vi kan skapa möjligbaserade beskrivningar av den aktuella situationen. När vi ser bortom negativismen och i stället fokuserar på den andres inneboende optimism, vilken är dold för tillfället, ändrar vi också vår egen syn på personen.
2. Bekräfta och ställ styrkefrågor
Att bekräfta och att ställa styrkefrågor är bra metoder för att bemöta människor som klagar eller är upprörda. Inled alltid med att bekräfta en persons bekymmer. Då känner han/hon sig respekterad och tagen på allvar. Sedan kan du till exempel ställa en klara-av-fråga.
3. Börja med det negativa
Personer som hela tiden lyfter fram och ältar problem, får av omgivningen ofta höra en rad positiva argument. Om du då börjar argumentera är det lätt att ni hamnar i ett låst läge. Han/hon blir kanske ännu mer pessimistisk. En strategi är att i stället börja där personen befinner sig, med det negativa.
Att först kartlägga de negativa sidorna leder i sin tur till att det blir lättare att utforska arbetets positiva aspekter. Du får igång en mer konstruktiv diskussion än om du inledningsvis hade börjat argumentera.
4. Förstärk det negativa
Att förstärka det negativa är en variant av strategin att börja med det negativa. Skillnaden är att här håller du med dolda optimister och förstärker det negativa så till den grad att de själva tröttnar på sin negativism och utvecklar ett möjlighetstänkande.
5. Analysera helheten
När jag blir anlitad av en arbetsgrupp som har problem, brukar en av mina första åtgärder vara att analysera helheten. Vi har en tendens att fokusera mer på de negativa aspekterna och glömma bort de positiva. Risken finns då att ett selektivt tänkande stimuleras.
Det blir därför viktigt att reflektera över hela arbetssituationen och analysera vad som upplevs som glädjeämnen respektive bekymmer.
Jag ber gruppdeltagarna att anteckna på alla positiva och negativa faktorer som finns i den aktuella situationen. Sedan får var och en, utifrån 100 procent, fundera på hur många procent som brister respektive styrkor står för. I de flesta fall överväger de positiva inslagen. Det är en viktig upptäckt. Inledningsvis överskuggades upplevelserna av att bekymren dominerade. Vid en närmare eftertanke var det faktiskt tvärtom. Efter analysen av helheten, kan man gå vidare och se vad som kan göras för att förbättra situationen.
6. Gör styrkeanalyser
Styrkeanalyser är mycket användbara för att inspirera personer att utveckla sin positivism.
Styrkeanalyser kan vara användbara när du träffar en dold optimist. Om du är irriterad på personen i fråga kan du göra en styrkeanalys och fundera över varför du inte är ännu mer irriterad. Du upptäcker då mer av personens stärkande förmågor och blir mindre irriterad.
7. Se dolda optimister som tillgångar
Det finns alltid människor som hjälper oss att upptäcka det negativa. Det är lätt att bli irriterad på dem som fortlöpande uppmärksammar alla bekymmer. Se dem i stället som tillgångar. De hjälper dig att utveckla en realistisk optimism i stället för en naiv optimism.
I de flesta grupper finns det en blandning av naiva optimister, pessimister och realistiska optimister. Mångfalden kan leda till utvecklandet av en realistisk optimism där alla inblandade kan bli medvetna om både möjligheter och risker. Dolda optimister hjälper oss att upptäcka farorna. De kan bidra med riskanalyser i samband med förändringar.
8. Lugna ner dig själv
Om du själv kan bibehålla lugnet har du också ökat förutsättningarna för en positiv kommunikation med dolda optimister. Det är därför bra om du regelbundet kan använda olika meditationstekniker och snabbavslappningsmetoder för att lugna ner dig. Dina positiva känslor sprids vidare och har en lugnande effekt på andra.
9. Inspirera andra
Vi kan inte förändra andra personer utan bara oss själva. Däremot kan vi inspirera dem att utveckla sitt möjlighetstänkande. Vi kan skapa rutiner på våra arbetsplatser där vi lyfter fram olika positiva händelser. Vi kan uppmuntra personer att skriva glädjerapporter och reflektera över vardagens guldkorn. Ju mer du fokuserar på det positiva, desto mer kommer du också att sprida en möjlighetsbaserad tankekultur.
10. Uppmärksamma det positiva
Dolda optimister blir ofta bekräftade när de sprider sin negativism. Vi reagerar på deras ältande och börjar argumentera med dem. Ignorera negativa uttalanden och ge i stället dolda optimister uppskattning för deras positiva beteenden. Fundera på i vilka situationer dolda optimister uppträder på ett konstruktivt sätt. Passa på och ge dem uppskattning för önskade beteenden och färdigheter vid sådana tillfällen. Ju mer vi uppmärksammar de dolda optimisternas positiva ageranden, desto mer glesnar deras destruktiva beteenden.
Jag har ovan visat en del strategier som du kan använda för att bemöta dolda optimister. Några av dessa kan säkert hjälpa dig att hantera dessa utmanande situationer.
Copyright © Nova Futura 2010 |