Start - Om oss - Forskning - Föreläsningar och utbildningar - Uppdragsgivare - Böcker/CD - På gång - Information - Kontakt |
Texten är hämtad från Bosse Angelöws bok Träna mentalt och förbättra ditt liv
Att lära sig visualisera och arbeta med målbilder
Jag ska här lära dig målinriktad mental träning och hur du kan arbeta med målbilder och visualiseringar.
Vetenskapliga studier visar att den målinriktade träningen i form av visualiseringar och affirmationer är en effektiv metod för att uppnå speciella önskemål vi har, såsom att till exempel må och prestera bättre. Själva affirmationstekniken, att upprepa olika positiva ord eller meningar, kommer jag inte att behandla här, utan jag fokuserar mig på visualiseringsmetoden och på att arbeta med målbilder.
Målbilder
Målbilderna handlar om att skapa positiva visualiseringar där vi föreställer oss att vi redan uppnått det vi önskar. Uppsättandet av mål handlar inte alltid om att till varje pris behöva uppnå dem. Allt eftersom våra behov och intressen förändras, kan vi också så ofta vi finner det önskvärt och nödvändigt ompröva och omvärdera våra formulerade mål. Att fastställa mål är ett sätt att kanalisera vår energi mot en önskvärd riktning. Om vi hela tiden har målen för ögonen är det lättare att hålla kursen.
Målbilderna bör utgå från följande utgångspunkter:
1. De bör vara positiva
Avsikten med att träna mentalt är att vi vill förverkliga något och förbättra vår situation. Ofta är vi dock fokuserade på problemen och hindren, i stället för att se möjligheterna och vilka mål vi vill uppnå. Dina formulerade målsättningar ska vara av positiv natur.
Låt oss utgå från att en av dina målsättningar är att regelbundet praktisera mental träning, vilket är en formulering i positiv anda.
2. De bör vara motiverande
Målen ska vara motiverande, komma inifrån oss själva och kännas meningsfulla och lustbetonade att uppfylla.I samband med läsningen av de här artiklarna upplever du att mental träning kan vara en möjlighet för dig att må och fungera bättre. Du känner dig därför starkt motiverad att träna mentalt, vilket följaktligen blir en av dina första målbilder.
3. De bör upplevas som möjliga att förverkliga
Målbilderna bör upplevas som realistiska, som att de kan förverkligas. Du behöver även ha en positiv förväntan om att dina önskemål kan uppfyllas. Eftersom du känner dig motiverad förefaller målet att träna mentalt regelbundet vara realistiskt.
4. De bör vara tydliga och konkreta
Det är angeläget att vi tydliggör och konkretiserar våra mål. Helst behöver de även innehålla någon form av mätbarhet, så att vi lättare är medvetna om när önskemålen har uppfyllts.
I vårt exempel har du satt upp som mål att regelbundet praktisera mental träning.
Eftersom ditt mål även bör innehålla någon form av mätbarhet, beslutar du dig att som ett mer tydligt och konkret mål genomföra 30 mentala träningspass per månad, vilket förefaller vara lämpligt utifrån dina utgångspunkter.
5. Rimliga tidsperspektiv
Målen kan indelas i olika tidsperspektiv, alltifrån mål som ska uppnås i livet, om fem år, ett år, eller om ett par månader. Övergripande och långsiktiga mål kan brytas ner till mindre och mer konkreta mål. De kortsiktiga målen ska vara enkla och realistiska. Ha dock inte alltför snäva tidsramar, eftersom för korta tidsmarginaler lätt kan leda till misslyckande och vacklande självkänsla om man inte förverkligar sina målsättningar.
När det gäller den mentala träningen, sätter du upp som mål att vara regelbunden åtminstone i två månader. Därefter tänker du utvärdera om mental träning har förbättrat ditt liv. Om din personliga utvärdering då är positiv, kommer du att fortsätta att träna mentalt och sätta upp nya tidsperspektiv.
6. De ska beskrivas i nutid
Dina målbilder ska beskrivas i presens, det vill säga de mentala föreställningsbilderna ska visa vad som hänt efter det att du förverkligat dina mål, som om de redan har inträffat. I målbilderna upplever du hur du lyckas uppfylla ditt fastställda mål, hur ditt liv kommer att gestalta sig efter det att du har nått målet. Du visualiserar helt enkelt det positiva slutresultatet av vad du vill ska inträffa. I målbilden ska du med så många sinnen som möjligt uppleva att du redan har eller är vad du önskat dig.
Dina målbilder beträffande mental träning visar hur du på morgonen före frukost och hur du efter arbetet på eftermiddagen tränar mentalt. Du gör dessa visualiseringar så livfulla som möjligt, som att du sitter där varje dag och tränar mentalt.
7. Regelbundenhet
Att arbeta med bilderna så ofta som möjligt är en förutsättning för att de ska kunna uppfyllas. Om man regelbundet föreställer sig hur en livssituation kommer att bli efter det att man uppnått sitt mål, bidrar det till att underlätta genomförandet av önskvärda förändringar. Den regelbundna träningen är en förutsättning för att målbilderna ska kunna förverkligas. Ju oftare vi upprepar våra mentala bilder, desto mer troligt är det att vårt undermedvetna kommer att handla därefter.
Vid varje mentalt träningspass som du genomför har du med dina målbilder om hur du lyckas med dina mentala träning.
Rekommendationer
Du kan arbeta med visualiseringar när du känner behov av det. Du kan kombinera dem med din grundläggande mentala träning. Du kan även tillämpa visualiseringar utan att inleda med din grundmetod. De har då inte lika stor verkan som när du först försätter dig i ett djupt vilotillstånd med hjälp av meditation/avslappning. Det är emellertid en bra andrahandslösning att ta till då och då under dagens lopp, till exempel när du är på väg till arbetet, under lunchen, när du väntar på någon, på kvällen innan du ska somna med mera. Det finns alltid kortare tillfällen under dagen då du kan visualisera. Du får pröva dig fram till vad som känns bra för dig. För varje gång du visualiserar i positiv riktning ökas dina möjligheter att förbättra ditt liv.
Copyright © Nova Futura 2010 |